24/11/12

Presentació del llibre 'Els templers, guerrers de Déu. Entre Orient i Occident', de Joan Fuguet i Carme Plaza, a Gandesa








Avui ha tingut lloc l'acte de presentació del llibre 'Els templers, guerrers de Déu. Entre Orient i Occident', de Joan Fuguet i Carme Plaza, organitzat per l'Ajuntament de Gandesa i Rafael Dalmau Ed. al Casal de la Joventut de la ciutat. L'acte ha sigut precedit per una breu salutació de l'alcalde de la ciutat, Carles Luz. La presentació d'aquest volum ha anat a càrrec de l'escriptor i estudiós de la Terra Alta, Anton Monner, qui ha posat de manifest la importància de la ciutat de Gandesa en el període templer, ja que fou de centre administratiu de la batllia de Miravet i de la castellania d'Amposta durant els segles XIII i XIV de la nostra era. Monner ha fet esment a l'existència en aquella època d'un gran palau, de 900 metres quadrats de planta, existent al costat de l'església gandesana, des d'on l'orde del Temple tirava endavant la seua activitat de gestió i administració del territori.

D'altra banda, els autors d'aquesta obra han fet una presentació, amb abundant material gràfic, en què han caracteritzat els principals trets de l'orde del Temple, des de la seua creació al segle XII i la seua extinció al XIV. La presentació ha anat acompanyada per una extensa explicació sobre la implantació de l'orde religiosomilitar al territori i, en especial, a la ciutat de Tortosa i al castell de Miravet. De la importància militar de Miravet, Joan Fuguet ha destacat el fet que que durant el setge del castell riberenc s'ha documentat per primera vegada a Occident la utilització d'una màquina de guerra anomenada carabuca, utilitzada a bastament pels templers a les croades de Terra Santa.
'Els templers, guerrers de Déu. Entre Orient i Occident' s'ha publicat aquest any 2012 amb motiu del 700 aniversari de l'extinció de l'Orde del Temple. El volum relata la decadència de l'orde, abolit el 1312 després d'un llarg procés de persecució, tortures i acusacions d'heretgia als seus membres. Els templers van deixar importants testimonis documentals i materials. Segons Joan Fuguet, l'estudi dels seus monuments -sobretot les fortaleses, tant a Orient com a Occident- permet aprofundir en el coneixement de la vocació militar dels frares guerrers, i en els vincles entre l'arquitectura, les tècniques de guerra i el poder feudal. Daltra banda, gràcies als inventaris dels seus béns, es pot conèixer bé la seva vida quotidiana.

Joan Fuguet i Carme Plaza, catedràtics doctors en història de l'art i filologia catalana, respectivament, són dos dels principals especialistes catalans sobre l'Orde del Temple. La seua vinculació amb les Terres de l'Ebre ve d'antic, ja que han publicat diferents estudis i han efectuat  treballs de camp en poblacions com Corbera d'Ebre, Gandesa, Horta de Sant Joan, Algars, Miravet o Tortosa, entre d'altres. Fuguet considera que a les Terres de l'Ebre és on els templers van tindre més importància a Catalunya, i esmenta la batllia de Miravet, amb el seu castell.


D'altra banda, avui mateix, 24 de novembre, i en el marc de la IX Trobada d’Entitats i Associacions Culturals de les Comarques de l’Antiga Diòcesi de Tortosa, que ha tingut lloc a Horta de Sant Joan, Joan Fuguet i Carme Plaza han  presentat una ponència en el marc de la Jornasa sobre Arquitectura i Organització Territorial Templera a les Terres de l’Ebre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada