9/10/20

La campanya de la verema a la Terra Alta finalitza sense incidència del covid-19

 La campanya de la verema a la Terra Alta ha finalitzat sense cap afectació per covid-19 i les mesures de seguretat i prevenció engegades per evitar aquesta possible incidència s'han demostrat eficaces. Així ho han exposat aquest matí a Batea en roda de premsa conjunta Neus Sanromà, presidenta del Consell Comarcal de la Terra Alta; Jesús Gómez, director del Serveis Territorials d'Agricultura a les Terres de l'Ebre; Miquel Piñol, coordinador territorial de la Unió de Pagesos a les Terres de l'Ebre; i Joaquim Paladella, alcalde de Batea.

"Per part del Consell Comarcal de la Terra Alta valorem molt positivament la campanya de verema d'aquest 2020 si ens referim a la gestió i organització que s'ha fet per contemplar tot allò que podia complicar una campanya afectada pel covid-19. Si els resultats han estat satisfactoris ha estat gràcies a la participació des del primer moment de tots els agents implicats", ha destacat Neus Sanromà, presidenta de l'ens comarcal.

El director del Serveis Territorials d'Agricultura a les Terres de l'Ebre, Jesús Gómez, s'ha expressat en aquest mateix sentit i ha recalcat el treball conjunt del departament que representa amb els de Salut i Treball i el sector vitivinícola de la Terra Alta per subministrar i actualitzar tots els protocols necessaris per fer front al covid-19 , així com per generar sinergies que s'han confirmat efectives. "Ha quedat demostrat que treballant bé les coses funcionen molt bé perquè acabada la verema podem informar que només hi va haver només un petit brot previ a l'inici de la campanya que es va aïllar i que es va poder controlar amb facilitat. Per tant, el covid-19 no ha afectat la campanya de la verema", ha especificat Gómez. Alhora, ha recordat que l'ajuntament de Batea va cedir el seu alberg municipal per oferir allotjament a treballadors pendents de PCR o que haguessin estat en contacte amb positius confirmats per poder aïllar-se i que no ha calgut utilitzar-lo. "El treball conjunt i coordinat ha anat a bon terme, però també per la bona feina realitzada pels cellers, que han treballat estrictament els protocols, i pels treballadors, que han assumit que hi havia un risc que no podíem permetre que afectés la campanya de la verema i que cap celler es podia tancar per covid-19. I així ha estat", ha subratllat Gómez.

Bona acollida de les borses de temporers

El Consell Comarcal, conjuntament amb el sindicat Unió de Pagesos, va reactivar les borses de temporers amb la finalitat d'evitar la rebuda de temporers externs per cobrir les tasques agrícoles i, a la vegada, dotar la gent del territori d'una eina per poder tenir feina. Pel que fa a la borsa del Consell Comarcal, s'hi van inscriure 200 demandants de feina i es van satisfer 7 ofertes de treball que van publicar diferents pagesos i cellers del territori. Entre les dues borses –la de l'ens comarcal i la de la Unió de Pagesos–, durant aquesta campanya s'han contractat 80 treballadors de la comarca i de poblacions veïnes a la Terra Alta.

"Aquestes dues borses, la situació d'inseguretat provocada pel covid-19 que ha comportat que molta gent optés per contractar persones del seu entorn més proper, la mecanització de la collita, la decisió de no obrir l'alberg de Batea per acollir temporers i l'afectació que hagi pogut tenir el míldiu en algunes vinyes, ha comportat que s'hagi fet la verema amb contractació de gent propera i que hagi estat molt més fàcil controlar el risc de pandèmia", assenyala Sanromà. Per la seva banda, Miquel Piñol, coordinador territorial de la Unió de Pagesos a les Terres de l'Ebre, també ha fet una valoració positiva del treball dut a terme per les borses. "No hem tingut problemes, si bé cal dir que hi ha hagut una menor necessitat de mà d'obra perquè la collita d'enguany s'ha mecanitzat més malgrat que la producció ha sigut més o menys com la de l'any passat", ha afirmat Piñol.

Per la seva banda, Joaquim Paladella, alcalde de Batea, ha volgut felicitar tots els agents implicats perquè la campanya de la verema es pogués efectuar amb garanties. "Era molt complicat que no tinguéssim afectació del covid-19 en unes feines en què el contacte i la força física són constants. En aquest sentit, des de l'ajuntament vam enviar una carta als nostres cellers promovent la mecanització de la collita i vam posar l'alberg a disposició dels departaments per fer prevenció i poder donar allotjament perquè les persones es poguessin aïllar en cas de brot. Si tots poguéssim fer coses d'aquest tipus, podríem frenar més la pandèmia del que s'està fent. El secret està en la col·laboració dels departaments i dels agents socials", ha remarcat. També ha volgut incidir en el fet que la collita ha estat molt desigual per als pagesos amb unes diferències més acusades depenent si la producció és ecològica o no ho és. Per això, ha demanat que els ajuts destinats a compensar les pèrdues econòmiques de les explotacions vitícoles afectades pel míldiu s'agilitzin i arribin abans de finals d'any per permetre que la gent més perjudicada se'n pugui beneficiar el més aviat possible.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada