3/8/20

La Terra Alta evidencia unitat per fer front a noves instal·lacions de centrals eòliques

El Consell Comarcal de la Terra Alta ha deixat palesa avui la unitat de la comarca per fer front a noves instal·lacions de centrals eòliques. En una compareixença conjunta amb representants de diferents consistoris, dels principals sectors socioeconòmics i dels moviments socials terraltins i de comarques veïnes, la  Terra Alta ha mostrat la seva posició clarament contrària a la implantació de nous projectes eòlics, especialment després de conèixer-se, poques setmanes abans del confinament, de la publicació de vuit nous avantprojectes de centrals eòliques que afectarien la comarca.

"Volem reiterar que aquest model d'implantació eòlica que se'n està aplicant a la Terra Alta no és el model que correspon a la voluntat del territori", ha manifestat Neus Sanromà, presidenta del Consell Comarcal, que també ha anunciat que els consistoris de Vilalba dels Arcs, la Fatarella, Corbera d'Ebre, Gandesa, Batea i Pinell de Brai, així com l'Associació de Turisme Rural de la Terra Alta, la DO Terra Alta, la Unió de Pagesos, el Gepec, la Plataforma per a la Defensa de la Terra Alta, l'Ateneu Popular La Pastora i el mateix ens comarcal han presentat informes desfavorables a la Ponència Ambiental pels projectes dels parcs eòlics de les Murtes, Empedrats, Vall de la Torre, l'Ebre, Sant Blai, Calvari, Crestes i Santa Madrona.

Una vegada més, totes les sensibilitats polítiques majoritàries a la comarca, juntament amb representants de diferents sectors i entitats, es posicionen clarament en contra de noves instal·lacions. Aquesta negativa a la instal·lació de noves instal·lacions eòliques ja es va fer palesa amb una nova moció entrada al Consell Comarcal i aprovada amb majoria absoluta i que també diferents municipis han aprovat en els seus respectius plens.

"Des del GEPEC-Ecologistes de Catalunya volem donar suport a la comarca de la Terra Alta, als ajuntaments i al territori en la seva oposició a la massificació eòlica que està patint. Veiem que s'estan plantejant projectes menyspreant i obviant impactes ambientals i paisatgístics sobre territori, sobre fauna i flora seguint un interès especulatiu i econòmic de les empreses promotores. Tot això ve potenciat i promocionat pel Decret 16/2019 que es va aprovar l'any passat per part del Govern i ratificat pel Parlament en què es baixava el llistó i es permetia que les empreses obviessin voluntats de territori, de propietaris i d'ajuntaments i poguessin tramitar els seus projectes per sobre d'aquestes voluntats", ha expressat Xavier Jiménez, president del GEPEC, durant la roda de premsa. En aquest sentit, Jiménez ha demanat al govern de la Generalitat de faci marxa enrere i derogui aquest decret pels conflictes territorials que crea. "Seria el moment que el Govern es plantegés la derogació i replantejament del model energètic del país, que ha de ser un model no impactant, consensuat, equilibrat i en què el model de distribució de l'energia faci que s'instal·lin les fonts energètiques més properes als llocs de consum evitant els impactes paisatgístics i els desequilibris territorials que està motivant l'actual plantejament energètic del país", ha demanat Jiménez.  Des de fa dos anys, la comarca ha expressat en reiterades ocasions al govern de la Generalitat de Catalunya que aquest nou Decret-Llei no satisfà ni garanteix la no massificació d'energies renovables i dona via lliure a un model rebutjat per les greus afectacions que suposa a les comarques agrícoles.

"L'Ateneu i la Plataforma volem denunciar el model d'aquesta implantació d'energia eòlica que té greus afectacions al medi ambient i al paisatge  de la Terra Alta i que, a més, algunes d'aquestes noves centrals afecten directament espais de la Batalla de l'Ebre. Considerem que no es pot seguir amb el mateix model que hi va haver fa 15 anys d'implantació eòlica i , per tant, rebutgem qualsevol nova central eòlica més. A la Terra Alta hi ha massificació eòlica. Aquest model no és compatible amb el que ha decidit la Terra Alta i pel qual els sectors de la pagesia i del turisme sostenible, entre d'altres, lluiten dia a dia per tirar endavant la comarca. Aquestes centrals eòliques suposen un greuge més en el desenvolupament i la seva implantació no aportaria res favorable", ha indicat Júlia Urgell, de l'Ateneu Popular La Pastora.

En el transcurs de la roda de premsa, els representants dels diferents sectors i entitats han remarcat també l'aposta de la Terra Alta per un turisme sostenible, per un model agrícola consolidat, pel sector del vi i l'oli, i per la protecció del patrimoni històric, cultural i natural. També per l'autoproducció energètica, feta i consumida al territori, on els beneficis es quedin a la comarca.

"Vam presentar unes al·legacions contra aquests nous parcs eòlics perquè considerem que si bé estem molt d'acord amb l'energia neta, en aquest moment el nostre territori està molt massificat i nosaltres hem apostat molt pel turisme, malgrat que estem passant un any difícil i que esperem que puguem superar. Mirem molt al nostre paisatge, als nostres costums, a la nostra agricultura, i això és molt important perquè a la Terra Alta ens en puguem beneficiar. De moment, estem saturats d'energia eòlica i veiem difícil de poder continuar amb tota aquesta tasca si no s'hi posa solució", ha explicat Pilar Miró, presidenta de l'Associació de Turisme Rural de la Terra Alta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada