Avui ha tingut lloc al Casal de la Joventut de Gandesa la jornada "Què en sabem del canvi climàtic a Catalunya?", organitzada per l'Ajuntament de de la ciutat, amb el suport del Consell Comarcal de la Terra Alta, la Diputació de Tarragona, el Consorci d'Iniciatives Socioeconòmiques, l'Associació Rural de Catalunya (ARCA) i el Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l'Ebre (COPATE). Els debats els ha obert el president comarcal, Carles Luz, qui ha donat pas a les tres ponències de la jornada, que han anat a càrrec de Javier Martín, coordinador de Tercer Informe Tècnic sobre el Canvi Climàtic a Catalunya (TICCC); Gabriel Borràs, de l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic, i Josep Aragonés, director tècnic del COPATE.
Durant la jornada s'han presentat les conclusions del TICCC, en el decurs d'una xarrada de Javier Martín Vide, qui ha donat a conèixer les grans dades de l'afectació del canvi climàtic en l'àmbit global i també les específiques de Catalunya. Segons les conclusions de l'informe, es preveu que a Catalunya, en la perspectiva de l'any 2050, hi hagi una disminució d'aigua disponible en superfície, l'increment d'1,4 graus de temperatura respecte al final del segle passat, més onades de calor i incendis forestals, sequeres més prolongades i una pujada del nivell del mar, la qual cosa podria provocar que un vint per cent de les platges del país necessitin actuacions addicionals per a mantindre l'arena.També es preveu una afectació en la salut de les persones i efectes beneficiosos per al turisme de sol i platja, mentre que es recomana una reconversió de les estacions d'esquí en estacions de muntanya davant una previsió de manca de neu que ja es manifesta amb la desaparició de les glaceres a Catalunya.
L'investigador Gabriel Borràs, de l'Oficina del Canvi Climàtic, ha assegurat que la disponibilitat d'aigua és el principal cavall de batalla que té Catalunya davant dels efectes del canvi climàtic. Arran d'un estudi que s'efectua en tres conques de rius catalans, segons Borràs, s'està quantificant la davallada de recursos hídrids en capçalera, la qual cosa té efectes dramàtics aigües avall dels pantans. Borràs apunta a la gestió forestal dels boscos mediterranis com una mesura imprescindible per a disposar de més aigüa, ja que la manca de neteja dels boscos provoca que aquests hagin de consumir, en comparació, grans quantitats d'agua per a poder captar una petita quantitat de CO2, el principal gas que causa l'efecte hivernacle.
La sessió l'ha tancada Joseo Aragonès, del COPATE, qui ha presentat les experiències del programa Life Clinomics que s'estan portant a terme en l'àmbit territorial. És una iniciativa promoguda per per la Diputació de Barcelona en tres territoris: la Reserva de la Biosfera del Montseny, la comarca de l'Alt Penedès i la Reserva de la Biosfera de Terres de l'Ebre; i al voltant de tres activitats econòmiques significatives: el turisme, l'agricultura i les explotacions forestalsp
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada