13/9/17

JORNADA CICLOTURISME: “VIA VERDA DE LA VAL DE ZAFÁN, LA NOSTRA OPORTUNITAT: Cicloturisme a Europa, un mercat en creixement.”


El proper dilluns 18 de setembre es celebrarà a l'estació de Queretes (Matarranya) una jornada dedicada al potencial del cicloturisme i la Via Verda de la Val de Zafán, que va des de la Pobla d'Hixar fins a Tortosa i la seva extensió al Parc Natural del Delta de l'Ebre.

Amb l'objectiu d'analitzar quin és el moment que viu el cicloturisme a Europa, conèixer diferents exemples de bones pràctiques entorn aquesta activitat, i reflexionar sobre el potencial que pot tenir la Via Verda de la Val de Zafán, diverses organitzacions de planificació i promoció turística de Catalunya i l'Aragó s'han unit per portar a terme aquesta jornada.

Sota el títol "VIA VERDA DE LA VAL DE ZAFÁN, LA NOSTRA OPORTUNITAT: Cicloturisme a Europa, un mercat en creixement", comptarà amb la participació de les Direccions Generals de Turisme de Catalunya i Aragó, del Patronat de Turisme de Terres de l'Ebre, de les comarques per on transcorre la Via Verda de la Val de Zafán (Bajo Martín, Matarranya i Baix Aragó, a l'Aragó, i Terra Alta i Baix Ebre a Catalunya).

Entre els ponents, es comptarà amb representants del Área de Vías Verdes a la Fundación de los Ferrocarriles Españoles, que explicarà entre d'altres el cas de la Vía Verde del Aceite; del Consorci de les Vies Verdes de Girona; o el responsable de l'agència Rutas Pangea especialitzada en cicloturisme.

Les empreses de la zona també tindran espai per explicar les seves problemàtiques i el treball que ja estan començant a realitzar per adaptar-se a les necessitats dels cicloturistes.

I és que el cicloturisme és, des de fa temps, un segment amb un creixement molt important. A Europa, l'impacte anual d'aquesta activitat es calcula en més de 44.000 milions d'euros, amb 2.300 milions de viatges, dels quals 20,4 milions inclouen pernoctació.

A França, la segona destinació europea després d'Alemanya, l'impacte d'aquest mercat s'estima en més de 16.000 milions d'euros, i ja hi ha 298 touroperadors que hi programen més de 4.000 productes, amb un augment els últims 3 anys d'un 43%. La despesa mitjana dels cicloturistes és de 75 €/dia, major que la del turista convencional. A altres països europeus, l'increment del turisme en bicicleta és també molt notable. Per exemple, el 12% dels alemanys i el 10% dels holandesos han fet vacances en bicicleta en els últims 5 anys.

Per donar els serveis que requereixen els cicloturistes, en els territoris més consolidats s'organitzen els agents públics i privats a fi de compartir una estratègia conjunta, crear producte i ser més visibles en els mercats internacionals. El passat mes d'abril en el marc del projecte "Treball a les 7 comarques" Baix Ebre Avant, impulsat pel Consell Comarcal del Baix Ebre, van organitzar un intercanvi d'experiències en què representants del sector públic i privat van conèixer l'experiència de Velo Loisir Provence, del Parc Naturel Régional du Luberon. Velo Loisir Provence és una entitat integrada per 200 professionals entre empreses d'allotjament, restaurants, tallers i empreses de lloguer de bicicletes, oficines de turisme, espais visitables, etc. amb uns criteris comuns pel què fa a l'acollida al visitant i a la cooperació i treball en xarxa.

A l'estat espanyol, en canvi, aquest mercat factura al voltant de 1.620 milions d'euros segons l'informe El impacto económico del cicloturismo en Europa, elaborat per la Junta de Andalucía i Vías Verdes-Fundación de los Ferrocarriles Españoles, molt per sota del volum de França i altres països de l'entorn. Tot i això, el potencial de creixement és molt important si tenim en compte les condicions climàtiques, el reconeixement que tenim com a destinació turística i l'aposta que s'està fent en molts territoris per unir itineraris existents i crear una xarxa de recorreguts llargs, que faciliti la promoció de propostes d'estades amb pernoctació.

La Via Verda de la Val de Zafán reuneix unes característiques que la converteixen en un element clau pel desenvolupament del cicloturisme a la zona:

Uneix espais d'interès natural de referència (2 parcs naturals) i paisatges naturals i agrícoles contrastats i singulars.

És la via ideal per descobrir els valors de la Reserva de la Biosfera seguint el model que s'ha implantat en altres parcs europeus, com ara el Luberon, la Garrotxa (a través de les Vies Verdes de Girona i el projecte Pirinexus), entre d'altres.

Uneix diferents elements del patrimoni cultural i etnològic que complementen les visites.

Permet generar rutes temàtiques lligades a la fruita, als paisatges agraris, al vi, a l'oli, a la pesca tradicional.

Pot tenir un efecte multiplicador potenciant els itineraris de rutes en cotxe, existents i ja consolidats.

És accessible a diferents segments: famílies, sèniors, grups més esportius, etc.

Posa en valor i dóna més utilitat a les xarxes de cicloturisme existents al territori, com són les rutes ciclables i en BTT dels Parcs Naturals o el Camí Natural de l'Ebre entre d'altres i connectarà amb l'itinerari europeu EuroVelo 8, que unirà tot el Mediterrani des de Grècia fins a Tarifa.

Per començar a assentar les bases del treball que s'hauria de realitzar conjuntament a partir d'ara entre diversos territoris per potenciar la Via Verda de la Val de Zafán, el proper 18 de setembre es portarà a terme aquesta jornada que s'espera compti amb una bona acollida a nivell de les empreses de la zona, càrrecs electes, representants d'associacions i altres agents involucrats en el desenvolupament del cicloturisme.

Aquesta acció està subvencionada pel Servei Públic d'Ocupació de Catalunya en el marc dels Programes de suport al desenvolupament Local i el Patronat de Turisme de les Terres de l'Ebre.



PROGRAMA

9.30 h Recepció dels assistents i distribució de targetes identificatives.

9.45 h Benvinguda i inauguració de la Jornada a càrrec de:

Sr. Rafael Martí Casals, president de la Comarca del Matarranya

Sr. Antonio del Río Macipe, president de la Comarca del Bajo Martín

Sr. Manuel Ponz Ferrer, president de la Comarca del Bajo Aragón

Sr. Enric Roig i Montagut, president del Consell Comarcal del Baix Ebre

Sr. Carles Luz i Muñoz, president del Consell Comarcal de la Terra Alta

Sr. Martí Carnicer i Vidal, president del Patronat de Turisme de les Terres de l'Ebre

10.00 h "Estratègies turístiques a l'Aragó", a càrrec de la Sra. María Luisa Romero Fuertes, Directora General de Turismo de Aragón.

10.20 h "Estratègies turístiques de Catalunya. L'aposta de Catalunya sobre el ciclisme i el turisme actiu", a càrrec del Sr. Octavi Bono i Gispert, Director General de Turisme de Catalunya.

10.40 Taula rodona 1. "Els mercats potencials de cicloturisme a les Vies Verdes"

Moderador: Josep Capellà – DCB Turisme i Desenvolupament Local

Participants:

Sra. Arantxa Hernández, Jefa del Área de Vías Verdes y Turismo Ferroviario de la Fundación de Ferrocarriles Españoles.

Sr. Angel Planas, Gerent en funcions del Consorci de les Vies Verdes de Girona.

Sr. Jesús Blázquez– Rutas Pangea.

11.50 Pausa-cafè

12.20 Taula rodona 2. "Què estan fent les empreses per arribar a aquests mercats"

Moderadors: Jesús Blázquez – Rutas Pangea, Josep Capellà – DCB Turisme i Desenvolupament Local.

Participants: Diverses empreses de la zona i presentació dels primers resultats de l'enquesta de cicloturisme.

14.20 Cloenda per part dels moderadors

Resum dels punts més destacats al llarg de la Jornada per posicionar la Via Verda de la Val de Zafán com un referent a nivell internacional.

14.30 h Degustació de producte local ofert pel Patronat de Turisme Terres de l'Ebre

Espai d'intercanvi i coneixement entre les empreses.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada