28/4/17

El conseller Romeva presenta l'estudi de geolocalització de fosses al Priorat i Terres de l'Ebre i els primers resultats del Pla de fosses


El conseller Romeva presenta l'estudi de geolocalització de fosses al Priorat i Terres de l'Ebre i els primers resultats del Pla de fosses

El conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, ha presentat aquest matí a la Fatarella (Terra Alta) el resultat del primer estudi de geolocalització de fosses comunes de la Guerra Civil que es porta a terme a la comarca del Priorat i a Terres de l'Ebre i el resultat de la recollida de restes òssies en superfície a Terres de l'Ebre, ambdues accions incloses al Pla de fosses 2017. Aquest estudi ha estat encarregat pel Departament d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència a la Universitat Rovira i Virgili (URV). En la presentació de l'estudi hi ha intervingut el catedràtic d'Història de la Universitat Rovira i Virgili i responsable de l'elaboració de l'estudi, Josep Sánchez i Cervelló; la directora general de Relacions Institucionals i amb el Parlament,Carme Garcia; i l'alcalde de la Fatarella, Francisco Blanch.

 

L'estudi precisa la ubicació de 123 fosses a les comarques del Baix Ebre, Montsià, Priorat, Ribera d'Ebre i Terra Alta i permet complementar el mapa de fosses i repressió de Catalunya (www.fossesirepressio.cat), ampliant el nombre de fosses localitzades a 495. El Departament d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, responsable de les polítiques de memòria, ha realitzat per primera vegada, a través de la Universitat Rovira i Virgili, un estudi de geolocalització de fosses de la Guerra Civil que ha canviat el mapa de fosses de Catalunya.

 

El conseller Romeva ha anunciat també avui l'ampliació del Pla de fosses 2017 el qual disposarà de més pressupost i serà a partir d'ara un projecte bianual, prorrogable a dos anys més. "El Govern ha decidit reforçar el compromís amb la recuperació de la memòria històrica i per això hem aprovat la transformació del Pla de fosses en un projecte plurianual amb un pressupost de gairebé 800.000 euros", ha dit. El Pla de fosses 2017 es va presentar el mes de gener i comptava amb un pressupost de 300.000 euros.

 

Romeva també ha destacat que "l'estudi de geolocalització de fosses a les Terres de l'Ebre i al Priorat és un nou pas endavant per a recuperar la dignitat com a país" i ha afegit que "avança el nostre coneixement dels efectes mortals de la guerra i de la repressió".També ha recordat que "tant el Programa d'Identificació Genètica com el Pla de fosses 2017, i ara també 2018, són mecanismes que volem sistemàtics i permanents al servei d'un deure amb el nostre passat recent". Finalment, ha conclòs que "són petits progressos que posen de manifest la tasca pendent, que assumim amb la determinació d'anar fins al final".

 

Restes òssies recollides en superfície

 

El conseller Romeva també ha presentat el resultat de la vintena d'actuacions de recollida de restes òssies en superfície de les Terres de l'Ebre incloses en el Pla de fosses. L'anàlisi antropològic de les restes ha conclòs que es tracta de 16 persones desaparegudes en la Batalla de l'Ebre. Aquest matí les restes s'han traslladat al Memorial de les Camposines, on ja s'hi troben les restes d'un centenar més de persones, i seran identificades tal com preveu el Pla.

 

El Pla de Fosses 2017 inclou un mínim d'una quarantena d'intervencions, la sistematització dels protocols d'actuació i la planificació de futures intervencions. Les actuacions previstes en fosses i restes òssies en superfície previstes per al 2017 a l'Alt Pirineu i Aran, el Camp de Tarragona, la Catalunya Central, Girona, Lleida i Terres de l'Ebre.

 

En el marc de la commemoració dels 80 anys del cop d'estat contra la República i l'inici de la Guerra Civil, el Govern considera un deure localitzar, recuperar i identificar les restes de persones desaparegudes a Catalunya durant la Guerra Civil i la dictadura franquista, per això impulsa el Programa d'Identificació Genètica i el Pla de fosses 2017-2018.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada