15/7/14

Un grup de joves reconstrueix part del Poble Vell de Corbera d’Ebre reivindicant la recuperació de la memòria

 'Esclatant la memòria' és un camp de treball que té com a objectiu ajudar a la recuperació de la memòria història al mític poble Corbera d'Ebre. Mitjançant activitats i serveis diversos de reconstrucció del Poble Vell, es pretén apropar els joves a la realitat de la guerra civil i, d'aquesta manera, treballar la cultura de pau a partir de l'anàlisi de les conseqüències d'un conflicte armat.

Ahir al matí, l'alcalde del municipi, Antonio Álvarez, acompanyat per la coordinadora de Joventut a
les Terres de l'Ebre, Teresa Marcelino, i la Directora de Serveis Territorials de Governació i Relacions Institucionals, Rosa Peig, van visitar el camp i van poder parlar amb els participants d'enguany i veure les tasques concretes que estan realitzant.

Durant quinze dies, vint- i- quatre joves d'entre 14 i 17 anys realitzen treballs de condicionament de tres espais del Casc Antic: el carrer de l'Amargura i dues cases properes que permetran habilitar l'accés a un petit carreró. Cal destacar que el treball de neteja i retirada d'aquests espais no comença de zero: parteix de la feina feta pels participants de l'edició d'aquest camp de l'estiu passant, que van treballar avançant notablement la recuperació dels espais.

Donada la importància dels fets històrics i les conseqüències patides en la morfologia del nucli antic de Corberad'Ebre, el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre (Comebe), l'Ajuntament de Corbera i l'Associació del Poble Vell han estat treballant durant els últims anys en la recuperació de la memòria històrica.


Aquest camp de treball de la Direcció General de Joventut (DGJ) del Departament de Benestar Social i Família, gestionat per la Fundació Escolta Josep Carol, permet seguir treballant en aquesta línia.


A banda del treball de la memòria històrica a partir de les tasques més tècniques o bé d'activitats
més reflexives, una altra característica del camp de treball és l'aplicació de la metodologia escolta.

L'autonomia personal, el treball en petit grup, el contacte amb l'entorn natural i social o la participació democràtica a partir d'assemblees protagonitzes pels mateixos joves són alguns
exemples de l'empremta escolta en el dia a dia del camp.

A banda de les activitats de reconstrucció, els participants també estan duent a terme activitats
complementàries per conèixer una mica més l'entorn, com ara rutes guiades per alguns espais
emblemàtics de la batalla de l'Ebre. A més, hi ha programades diferents activitats de lleure com ara una gimcana de descoberta del pobre, cinefòrums o tallers de reciclatge.

Sobre la Fundació Escolta Josep Carol

La Fundació Escolta Josep Carol, creada per Escoltes Catalans, té com a missió promoure l'educació d'infants i joves en la ciutadania responsable i en els valors propis de l'escoltisme, a través del suport a la tasca educativa i associativa d'Escoltes Catalans, de la generació de reflexió i pensament i del desenvolupament de projectes i serveis en l'entorn educatiu. Des de la Fundació, es treballa per promoure valors com la democràcia, la laïcitat, la catalanitat, la coeducació, el compromís, l'esperit crític, l'honestedat, la solidaritat, la participació i l'estima per la natura.

 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada