|
Alumnes del Centre de Capacitació Agrària de Gandesa amb l'oli premiat. |
L’oli Olikua, produït pels alumnes del Centre de Capacitació Agrària de Gandesa, del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), dintre del Cicle Formatiu de Grau Mitjà (CFGM) Olis d’oliva i Vins, que té el seu inici durant el curs escolar 2009/10, ha assolit un nou èxit en ser guardonat, per segon any consecutiu, com a millor oli d’oliva verge extra de la Terra Alta, en el marc del XXX concurs d’olis de la XIX Fira de l’Oli de les Terres de l’Ebre a Jesús, celebrada els dies 22 i 23 de febrer. Aquest concurs és el més antic dels que se celebren a l’Estat espanyol i té un reconegut prestigi.
El jurat del premi estava constituït pels membres del Panell Oficial de Tast d’Olis de Catalunya, restauradors, i experts del sector de les Terres de l’Ebre. Aquest oli representa fidelment els olis produïts a la comarca, amb la varietat Empeltre com a predominant i un toc d’Arbequina que li dóna fruita i aroma.
Cal dir que les olives són de producció pròpia, conreades i recollides a la finca de què disposa l’Escola. D’aquesta manera, es tanca tot el cicle, producció–elaboració–comercialització, convertint així els continguts d’aprenentatge, dintre dels mòduls del Cicle Formatiu, en aprenentatge significatiu.
Aquest premi s’afegeix als tres reconeixements de l’esmentat oli l’any 2013, atès que en la Festa de l’Oli de la Fatarella, va ser reconegut amb el guardó “OLI PREMIUM”, màxima distinció que atorga la Denominació d’Origen Protegida (DOP) de l’Oli de la Terra Alta, menció especial a la FIO 2013 (Fira Intercomarcal de l’Oli) de Móra la Nova, on van participar 24 almàsseres de la DOP Terra Alta, Ribera d’Ebre i la DOP Siurana a la comarca del Priorat, i millor oli d’oliva verge extra de la Terra Alta, en el marc del XXIX concurs d’olis de la XVIII Fira de l’Oli de les Terres del Ebre, a Jesús. Així mateix, la DOP Oli de la Terra Alta va seleccionar aquest oli per a representar la DOP a la Fira Internacional de l’Oli d’Oliva i Indústries Afins EXPOLIVA 2013, que es va celebrar del 8 a l’11 de maig de 2013, a Jaén.
L’altra vessant del CFGM, l’elaboració de vins, també ha recollit guardons l’any 2013, en el concurs de la Fira del Vi de Móra la Nova. D’entre les 112 mostres de vins que participaven al concurs, de les denominacions d’origen Montsant, Priorat, Tarragona, Terra Alta i Catalunya, va obtenir el primer Premi en vins blancs de criança al vi Glau-K, i el 3r Premi en vins negres de criança al vi Les Feixes eixutes. A més, el vi Glau-K va ser triat pel Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya per tal de representar la Terra Alta, dintre del projecte "Biblioteques amb DO". Els vins de l’esmentada Escola també figuren en les guies de vins de prestigi del país amb puntuacions superiors a 86 punts.
Val a dir que els 14 centres del Servei de Formació Agrària de la Direcció General d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del DAAM, escampats arreu del territori, donen formació en diferents especialitats; la majoria d’ells, formació reglada i contínua, relacionada directament amb els conreus i activitats específiques del territori on estan ubicats. És per aquest motiu que l’àmbit d’influència de cada escola abasta no només la comarca on se situa sinó que s’estén a les comarques veïnes, fet que ha provocat, en aquest moment de crisi econòmica, un augment de l’alumnat en la majoria de centres i escoles.
Aquests premis i mencions que arriben als centres i escoles del Servei de Formació Agrària comparteixen amb la resta el reconeixement a la tasca que s’està duent a terme, de manera molt positiva, sobretot en moments de dificultat econòmica i de personal.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada