5/3/14

El Butlletí de la Càtedra d'Economia Local i Regional del campus ebrenc constata en el quart trimestre del 2013 la moderació en la pèrdua de llocs de treball a l'Ebre sobretot en el sector de la indústria

El quart trimestre de l’any 2013 va veure com els indicadors positius, o  menys negatius, del trimestre anterior es consolidaven. Així, el nombre d’afiliats a la Seguretat Social al conjunt de les Terres de l’Ebre va moderar fortament la seva caiguda interanual en tots els sectors econòmics, fins al 2,3%, aconseguint 543 afiliats més que el trimestre anterior arribant així als 45.784 cotitzants, sent el resultat més positiu en termes relatius des de l’inici de la crisi. La construcció i, sobretot, la indústria són els sectors que més han desaccelerat la seva caiguda en aquest període. En el cas de la construcció la caiguda ha passat de registres del 20% a l’11,7% del darrer trimestre, seguint la tendència observada a l’anterior trimestre tot i que continua acumulant caigudes consecutives des de fa més de cinc anys. Aquestes  són algunes de les conclusions que es detallen en el Butlletí d’Anàlisi de la Conjuntura Local de les Terres de l’Ebre del quart trimestre de 2013, presentat aquest migdia a Gandesa pel director de la Càtedra d’Economia Local i Regional del Campus Terres de l’Ebre de la URV i catedràtic d’Economia, Juan Antonio Duro, pel delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès, i pel president del consell comarcal de la Terra Alta, Carles Luz.

Segons Juan Antonio Duro, “la millora relativa de les dades d’afiliació és atribuïble en bona mesura a la important frenada en la caiguda de cotitzants a la indústria, que té el millor comportament entre els diferents sectors”. Aquesta moderació en la pèrdua de llocs de treball va ser especialment significativa també entre els autònoms, que van comptabilitzar el registre menys desfavorable des de l’inici de la crisi amb sols un -1,2%, a principis del 2013 fregaven el -3%. Una altra dada destacada pel que fa a la afiliació a la Seguretat Social és que creix per primer cop en molts trimestres als municipis mitjans de la demarcació, però continua caient amb força als més petits. Tot i això Tortosa continua sent el municipi de més de 4.000 habitants on la caiguda d’ocupació ha estat més important, un -7,2%, a causa sobretot de l’evolució del comerç. En segon lloc està La Sénia, -6,8%, per la destrucció d’ocupació a la indústria manufacturera. Aquests dades contrasten amb els forts increments d’afiliació a Ulldecona, on el comerç és el principal factor de creixement de treball, però també ajuden els serveis empresarials, els socials i la resta de sectors i a Alcanar, en aquest cas per la bona evolució de la indústria manufacturera. En el quart trimestre de 2013 van haver fins a cinc activitats que van crear ocupació, tot i que de manera modesta, les més destacades van ser l’hostaleria i els serveis socials mentre que la construcció i el comerç van continuar destruint llocs de treball.

Quant a les dades de l’atur, per primer cop des de mitjans del 2007, el nombre d’aturats al conjunt de les Terres de l’Ebre, 15.435 el quart trimestre, es redueix respecte del mateix trimestre de l’any anterior, arribant a un -1,5%, és a dir, a 240 aturats menys que feia un any. De fet, l’atur únicament creix de manera significativa, un 2%, en els municipis més petits del territori i entre els grans sols a Sant Carles de la Ràpita i a l’Ametlla de Mar. Tot i això La Sénia continua sent el municipi amb la taxa aparent més elevada d’aturats, un 17%, seguit de Deltebre amb un 15,2%. En canvi, la taxa d’atur aparent se situa per sota del 10% a Alcanar i l’Aldea. De fet, a l’Aldea a més d’una forta caiguda de l’atur es produeix una important embranzida de la afiliació.

Aquests resultats, segons Duro, “conviden, de nou, a una moderada esperança. La crisi a l’eurozona sembla en stand by i l’optimisme dels agents comença a consolidar-se, en particular davant les expectatives de l’economia espanyola. Els capitals han tornat als mercats i la prima de risc es situa ja típicament per sota dels 200 punts. S’espera que l’economia espanyola creixi a l’1 % interanual el 2014, enfront de la caiguda prevista del 2013. El tema és, en primer lloc, que no podem descartar nous nervis, i segon, que el creixement sembla que tardarà a ser prou important com per a baixar de manera significativa l’atur, fet indispensable per consolidar la recuperació a casa nostra”.  

Altres dades que s’han refermat en aquest quart trimestre del 2013 és l’acceleració en la caiguda del nombre d’aturats estrangers que ja ratlla el 9%, sobretot entre el col·lectiu magribí i llatinoamericà. També s’ha consolidat el creixement en més d’un 8% de l’atur entre els majors de 50 anys i el descens d’aturats en prop de l’11’% entre els menors de 34 anys. En canvi, a finals del 2013 va haver una reducció de l’atur entre el col·lectiu de professionals i científics, contràriament a com venia passant els anteriors trimestres que era dels més perjudicats. Per sexes, continua augmentant l’atur femení tot i que més moderadament, un 2,1%, mentre que el masculí va disminuint, -4,5%.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada