25/7/22

Presenten un llibre sobre la repressió republicana i franquista a Vilalba dels Arcs

Coincidint amb el 84è aniversari de l'inici de la batalla de l'Ebre, avui ha tingut lloc lloc la presentació del llibre de l'historiador David Tormo Benavent 'Víctimes i botxins. La repressió a Vilalba dels Arcs durant la Guerra Civil i el franquisme (1936-1945)'. L'acte s'ha celebrat a la sala de ball de l'antiga societat El Rossinyol davant d'una seixantena de persones i ha comptat amb la presència de l'autor i de Josep Maria Solé i Sabaté, catedràtic de la Universitat de Barcelona. Solé i Sabaté, un dels principals especialistes en la repressió durant la guerra i la postguerra civil espanyola, ha assegurat que ell llibre de Tormo és una recerca absoluta que explica tot el que va passar durant la guerra i la postguerra a la localitat de la Terra Alta, fins al punt que no hi ha un estudi igual avui en dia a Catalunya. El catedràtic ha lloat el "coratge intel·lectual" de l'autor per a enfrontar-se a un tema tan espinós com este en un municipi, Vilalba dels Arcs, on el 22 de juliol de 1936 van tindre lloc uns episodis que van implicar la mort de setze veïns de dretes de la població, la qual cosa va ser la coartada per a exercir una repressió ferotge per part del franquisme a partir de 1938.
Tormo ha resseguit totes les fonts escrites que ha tingut a l'abast, entre les quals els 8.000 folis dels sumaris dels consells de guerra que es van practicar a més de setanta veïns del municipi un cop finalitzat el conflicte bèl·lic, per tal de poder relatar què va passar durant els anomenats Fets de Vilalba i, posteriorment, com se va executar la repressió contra els veïns que van participar en aquells esdeveniments i amb els que van tindre protagonisme sociopolític durant l'etapa republicana. L'autor exposa en esta obra la "veritat documental" de la repressió que es va produir a Vilalba entre 1936 i 1945, identificant amb noms, cognoms i renoms els protagonistes de tots els esdeveniments relatats.
L'obra ha sigut editada per Onada Edicions, de Benicarló,  i a comptat amb el suport de l'Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l'Ebre (Idece). Consta de 331 pàgines i té un preu de venda al públic de 22 euros.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada