1/5/21

El Consell Comarcal de laTerra Alta manté la seva postura contra la massificació eòlica

 El Consell Comarcal de la Terra Alta manté la seva postura contra la massificació eòlica "Un 25% de la potència eòlica del país està instal·lada a la nostra comarca. Crec que l'aportació com a territori, ja l'hem fet". La presidenta del Consell Comarcal de la Terra Alta, Neus Sanromà, va manifestar-se de forma contundent ahir a 'Els Matins' de TV3 en la seva intervenció durant l'entrevista que el programa va realitzar a Damià Calvet, conseller de Territori i Sostenibilitat en funcions. Calvet va posar sobre la taula la necessitat d'augmentar l'energia generada a partir de fonts renovables, bàsicament a través del vent i del sol, per dur a terme el procés de transició energètica al qual el Govern s'ha compromès.

La Terra Alta produeix energia per a un milió de persones en una comarca de 12.000 habitants i acumula el gruix dels molins aerogeneradors instal·lats a Catalunya, la majoria a les comarques del sud. Malgrat que Calvet va incidir en el fet que el mapa d'instal·lacions eòliques respon a una necessitat física, Sanromà li va recordar que la Terra Alta està a favor de les energies renovables, però amb criteris d'integració paisatgística, de protecció agrícola i de reequilibri territorial. "Al nou decret es parla que es tindrà en compte l'acumulació, però aquesta acumulació és un concepte que no està quantificat. Demanem que es quantifiqui. A la Terra Alta ja hi ha massificació eòlica i la nostra aposta de futur no passa per aquí, passa tenir més polítiques d'arrelament del jovent al territori i està més que demostrat que aquesta implantació eòlica no aporta res de tot això", va demanar Sanromà.

La presidenta del Consell Comarcal de la Terra Alta va recordar durant el programa que, actualment, la comarca compta amb 148 aerogeneradors instal·lats, que la ponència ambiental ha rebut 15 projectes nous i que quatre ja han passat el primer cribratge que en fa la ponència. A més, va posar sobre la taula totes les mocions presentades a nivell de Consell Comarcal i de consistoris des del 2018 contra aquesta massificació.

"Les empreses d'energies renovables ja saben on van, volen tenir beneficis i en tindran més si acudeixen a un pagès de la Terra Alta perquè el preu del sòl no és el de qualsevol municipi de l'àrea metropolitana. A part d'això, nosaltres som pocs i les administracions locals són petites. La infraestructura que tenim és molt justa per fer front a aquests projectes. Les empreses ho saben, ho tenen molt més fàcil. A part, ja tenen les línies d'evacuació fetes de les antigues Zones de Desenvolupament Prioritari (ZDP) de l'antiga normativa. Per tant, tot els va de cara i és un desgast importantíssim de cara a territoris petits com és la nostra comarca", va recalcar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada