24/4/15

Congrés i la nit de l'Enologia 2015 a Arnes

El 17 d'abril de 2015 es va celebrar la jornada tècnica que l'Associació Catalana d'Enòlegs realitza cada any, i que aquest cop fou a Arnes (Terra Alta). Els enòlegs, juntament amb els estudiants d'enologia de la URV (becats per l'empresa Lallemand) es reunires a la sala d'acte de Vilar Rurals d'Arnes per informar-se sobre els llevats no-Saccharomyces. Previament a l'inici de les jornades va fer la presentació de l'esdeveniment el president de l'ACE, Antoni Cantos i en Carles Playà (Degà del CEEC), aquest va informar sobre el recent conveni de col·laboració entre el Col·legi d'Enòlegs i Enòlogues de Catalunya (CEEC) i el col·legi Oficial d'Enginyer Tècnics Agrícoles i Perits Agrícoles
de Catalunya, per tal de sumar sinèrgies properament.

La temàtica d'aquest any va comptar amb la participació de Isak S. Pretorius, Deputy Vice-Chancellor Research Macquarie University Sidney (Australia), gràcies a la col.laboració d'INCAVI, que mitjançant el símil dels diferents instruments musicals d'una orquestra i les veus, lligà la música i l'elaboració d'un vi, posteriorment intervingueren Ramón González García, professor d'investigació del Instituto de Ciencias de la Vid y del Vino (CSIC-Universidad de La Rioja) que centra el seu estudi en com els llevats no-Saccharomyces poden controlar el grau alcohòlic dels vins. Posteriorment intervingueren els tècnics Arnauld Delaherche (d'AEB Group), Victor Puente (de Laffort), l'investigador Ignacio Belda (d'Agrovin), Laurent Hubert (de CHS Hansen) i l'Anna Puig (investigadora de l'IRTA-INCAVI en un treball d'investigació de Lallemand), que donaren les aplicacions dels llevats no-Saccharomyces en la bioprotecció, el control microbiològic amb Torulaspora delbruecki, com a font d'enzims d'interès enològic, com a bioprotectors de mostos y personalització de vins, i l'experimentació amb garnatxa blanca de la Terra Alta respectivament.

La jornada va finalitzar amb un tast de vins elaborats amb garnatxa i comentat per cada un dels elaboradors dels vins a tastar: "Altés Benufet" del celler Herencia Altés, "Rebels de Batea" de Bodegas Torres, "Lafou els Amelers" i finalment Frisach Vernatxa, de Celler Frisach de Corbera d'Ebre.

I com a cloenda de la Jornada es celebrà La Nit de l'Enologia patrocinada per Verallia, fou celebrada a la Cooperativa de El Pinell de Brai, anomenada també "La Catedral del Vi", amenitzant el tast de benvinguda el duo formats pel Xavier Abella (guitarra) i la cantant Meritxell Zapata.

El premis varen ser atorgats a Valentí Roqueta Guillamet com a "l'enòleg amb la millor trajectòria professional", president de Roqueta Origen (www.roquetaorigen.com), a Àngel García Petit se li concedí el premi periodístic que distingeix la labor dels mitjans de comunicació per la seva labor en la difusió i promoció del vi català (als portals com "Cupatges", "vadevi.cat", revistes com "Cuina", o com a professor de sommeliers, i finalment a Pere Rovira i Rovira com a "enòleg sènior" per la seva trajectòria de més de cinquanta anys com a elaborador de vins (www.masdengil.com).

En la Nit de l'Enologia es van tastar vins dels enòlegs premiats: Abadal Picapoll 2014, Vi Coma Blanca 2012, i Ekam 2010, i d'altres dels cellers elaboradors de la zona. El congrés va continuar el dissabte, 18 d'abril, fent una visita guiada per Horta de Sant Joan i seguint les petjades de Pablo R. Picasso, que en aquell indret es va inspirar en el que posteriorment es coneixeria com a "cubisme", tot això gràcies a la cortesia del Consell Comarcal de la Terra Alta. Per acabar finalment a la Fonda Miralles que ens acollí per
celebrar el dinar de cloenda a tota la gran familia dels enòlegs.

Agrair, també el suport i col·laboració de l'empresa Rius i Rius Assessors en la difusió d'aquest esdeveniment.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada