19/11/12

Presentació del llibre 'Els templers, guerrers de Déu. Entre Orient i Occident', de Joan Fuguet i Carme Plaza, a Gandesa

L'Ajuntament de Gandesa i Rafael Dalmau Ed. organitzen l'acte de presentació del llibre 'Els templers, guerrers de Déu. Entre Orient i Occident', de Joan Fuguet i Carme Plaza. L'acte tindrà lloc el dissabte 24 de novembre, a les 19.30 h, al Casal de la Joventut de Gandesa i serà presidit per l'alcalde de la ciutat, Carles Luz. La presentació d'aquest volum anirà a càrrec de l'escriptor i estudiós de la Terra Alta, Anton Monner, i comptarà amb la presència dels seus autors, que dirigiran una presentació comentada sobre el contingut de l'obra i la importància de l'Orde del Temple a Gandesa, la Terra Alta i les Terres de l'Ebre en general.

'Els templers, guerrers de Déu. Entre Orient i Occident' s'ha publicat aquest any 2012 amb motiu del 700 aniversari de l'extinció de l'Orde del Temple. El volum relata la decadència de l'orde, abolit el 1312 després d'un llarg procés de persecució, tortures i acusacions d'heretgia als seus membres. Els templers van deixar importants testimonis documentals i materials. Segons Joan Fuguet, l'estudi dels seus monuments -sobretot les fortaleses, tant a Orient com a Occident- permet aprofundir en el coneixement de la vocació militar dels frares guerrers, i en els vincles entre l'arquitectura, les tècniques de guerra i el poder feudal. Daltra banda, gràcies als inventaris dels seus béns, es pot conèixer bé la seva vida quotidiana.

Joan Fuguet i Carme Plaza són dos dels principals especialistes catalans sobre l'Orde del Temple. La seva vinculació amb les Terres de l'Ebre ve d'antic, ja que han publicat diferents estudis i han efectuat diversos treballs de camp en poblacions com Corbera d'Ebre, Gandesa, Horta de Sant Joan, Miravet o Tortosa, entre d'altres. Fuguet considera que a les Terres de l'Ebre és on els templers van tindre més importància a Catalunya, i esmenta la comanda de Miravet, amb el seu castell. Altrament, els autors destaquen la riquesa d'elements de l'arquitectura templera que s'han conservat en poblacions com Gandesa, Corbera d'Ebre, Horta de Sant Joan, Pinyeres, Algars..., a la comarca de la Terra Alta.

D'altra banda, el mateix 24 de novembre, i en el marc de la IX Trobada d'Entitats i Associacions Culturals de les Comarques de l'Antiga Diòcesi de Tortosa, que tindrà lloc a Horta de Sant Joan, Joan Fuguet i Carme Plaza presentaran una ponència en el marc de la Jornasa sobre: Arquitectura i Organització Territorial Templera a les Terres de l'Ebre.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada