15/12/21

Unió de Pagesos denuncia que l’actual preu del raïm i del vi ecològics que marca l’agroindústria del vi i el cava no és sostenible

Unió de Pagesos denuncia que el preu del raïm i del vi ecològics en origen no és sostenible per a les explotacions que hi han apostat. Per això, el sindicat critica la demagògia que suposa que l'agroindústria del vi i del cava defensi l'elaboració de vins escumosos i, en canvi, s'oblidi que  poden rebre aquesta certificació d'ecològics perquè es produeixen a partir de raïm ecològic produït pel viticultor, a més de que, segons les diferents publicacions del Baròmetre de percepció del consum de productes ecològics, els consumidors prioritzen que el producte sigui de proximitat. En els seus plans estratègics, la DO Penedès i la DO Cava aposten clarament per la producció ecològica, i fins i tot aquesta darrera DO exigeix als caves Premium que siguin certificats ecològics. Unió de Pagesos demana corresponsabilitat i coherència als cellers elaboradors perquè paguin adequadament el raïm i el vi base ecològics, d'acord amb la valorització del vi i cava que s'acaben comercialitzant.
 
Unió de Pagesos adverteix l'agroindústria, i fa una crida a les persones consumidores de productes ecològics, que sense un sector productor local de raïm ecològic potent, amb capacitat econòmica suficient per assegurar-ne la viabilitat econòmica, el vi d'aquestes ampolles podrà estar certificat com a ecològic però no serà sostenible si es perden petites i mitjanes explotacions de raïm ecològic pel camí. I tampoc es podrà dir mai que sigui agroecològic, per la manca d'equilibri entre el sector productor i la resta de baules de la cadena de valor, per poder fixar un preu en origen agroecològic (que asseguri la viabilitat de l'explotació agrícola).
 
Com va traslladar el sindicat a la Secretaria d'Agenda Rural el 13 de desembre, els ajuts agroambientals de desenvolupament rural pagats per Europa, l'Estat i Catalunya son insuficients per cobrir el lucre cessant i el sobrecost que té la producció ecològica respecte a la convencional, i que la pròpia Secretaria quantifica en 460,65 euros/ha per a les explotacions en conversió a la producció ecològica, i en 232,37 euros/ha un cop certificades en ecològic. Unió de Pagesos considera aquests valors inferiors als reals perquè existeix un lucre cessant en la producció de raïm ecològic, pel baix preu que rep la pagesia, i que el sindicat valora en 367 euros/ha.
 
A més, el sector ecològic veu amb preocupació l'aposta del sector públic per fomentar el terme d'agricultura sostenible, i que les empreses importants del sector minorista ja estan fent. Davant d'aquest fet, el sindicat recorda a la ciutadania que l'únic que identifica un producte ecològic i, per tant, que està fet amb el sistema de producció que garanteix el màxim respecte possible pel medi, per la salut humana, pel benestar animal i per la biodiversitat és el símbol de l'eurofulla i el codi de certificació de l'entitat de control, que a Catalunya és el Consell Català de Producció Agrària Ecològica (CCPAE).

D'altra banda, en el marc de la Fira del Gall de Vilafranca del Penedès, Unió de Pagesos organitza la jornada tècnica 'Els viticultors i les DO vitivinícoles a Catalunya', que tindrà lloc el dissabte 18 de desembre a la seu de Vinseum.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada