24/9/21

Unió de Pagesos reclama suport a la pagesia afectada i una millora de les assegurances per les continuades adversitats climàtiques a la Terra Alta en plena verema

Unió de Pagesos demana al Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural que dugui a terme una valoració urgent dels danys provocats pel conjunt d'adversitats climàtiques que han patit en les darreres setmanes els conreus de la Terra Alta, especialment a la vinya. Al mateix temps, el sindicat insta el Departament a que estigui amatent a l'evolució dels danys per valorar i habilitar possibles mesures per pal·liar les pèrdues de la pagesia si arriben a ser prou elevades, tant per part del Departament com del Govern de l'Estat.

El sindicat alerta que prou sobre mullat a la Terra Alta. Així, el que va començar el 15 de setembre com una forta pedregada que va afectar una franja de 500 mentre Caseres i Vilalba dels Arcs i va causar danys desiguals en unes 2.000 hectàrees de vinya, olivera i ametller principalment el municipi de Batea; ha donat pas a un episodi de pluges persistents que està dificultant l'accés a les finques i està fent gairebé inviable acabar de veremar el raïm que restava al ceps. Per tot plegat, alerta Unió de Pagesos, la situació és realment complicada per als viticultors.

A més, arran dels sinistres ocorreguts, el sindicat demana de nou la millora de l'assegurança en certs aspectes. En aquest sentit, Unió de Pagesos, a través d'Unió d'Unions, es va reunir el 16 de setembre amb l'Entitat Estatal d'Assegurances Agràries (ENESA) per reclamar totes les millores pendents, com ara la inclusió del míldiu per Catalunya, la millora de les cobertures que dona l'assegurança del cop de calor i l'augment del preu màxim assegurable de determinades varietats incloses a cada denominació d'origen.

El sindicat creu, també, que cal revisar les fortes penalitzacions de les bonificacions que s'apliquen a partir d'un percentatge de superfície declarada com a sinistrada. En aquesta línia, davant la pluja persistent, inclosa dins els riscos excepcionals de l'assegurança, Unió de Pagesos demana a Agroseguro com més aviat millor i de forma adequada la totalitat de collita perduda, que en alguns casos pot ser total.

Finalment, Unió de Pagesos insta els compradors de raïm i de vi que, ateses les circumstàncies i amb una davallada molt important de la producció tant a la Terra Alta, com a la resta de l'Estat i de la Unió Europea, facin un esforç de coresponsabilitat en el marc de les denominacions d'origen de la zona i ho tinguin en compte en els preus que ofereixen als viticultors, per la imprescindible continuïtat i viabilitat del sector.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada