8/11/16

Tortosa celebra la commemoració del 40è aniversari de la mort de mossèn Manyà

El Patronat de la Sagrada Família de Tortosa va acollir el dia 8 de novembre de 2016 l'acte commemoratiu del 40è aniversari de la mort de Mn. Joan Baptista Manyà i Alcoverro, teòleg, filòsof i escriptor de Gandesa.  L'acte central va consistir en una taula redona en què van intervindre tres alumnes de Manyà, concretament  M. Joana Querol, Josep Bayerri i Anton Monner, els quals van rememorar els seus records del canonge gandesà i van fer una glossa del personatge.

Mn. Joan Baptista Manyà i Alcoverro (Gandesa, 30 d'octubre de 1884 - Tortosa, 22 de desembre de 1976) va ser un intel·lectual de primer ordre vinculat a la diòcesi de Tortosa i al seminari diocesà de la ciutat. A banda de la seua trajectòria com a religiós, professor i pensador, Manyà va esdevindre el baluard de la catalanitat en la diòcesi, sobretot en els anys de les dictadures de Primo de Ribera i del general Franco. L'any 1969 fou el president d'honor de la comissió tortosina encarregada de commemorar el centenari de Pompeu Fabra, un nucli de persones que va impulsar l'organització dels primers cursos de català per a adults a les Terres de l'Ebre a partir de l'any 1970.

La soprano Àngels Alonso, acompanyada al piano pel mestre Raül Aymí, va cantar unes peces líriques com a introducció de la commemoració manyista. Posteriorment, Mn. Víctor Cardona, president de la Fundació Manyà, va pronunciar uns mots de benvinguda. Emigdi Subirats i Sílvia Panisello, d'Òmnium Cultural, van recitar poemes de Mn. Manyà i del seu coetani Mn. Tomàs Bellpuig, respectivament. Finalment, Mn. José Luís Arín va tancar l'acte en nom del bisbe de Tortosa, Enrique Benavent.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada