16/10/16

Gandesa celebra una nova edició d''Un casament reial' 1319

Gandesa va celebrar el dia 16 d'octubre les representacions de l'edició de 2016 d''Un casament reial', espectacle que rememora el frustrat casament entre l'infant Jaume de Catalunya i Aragó, i la princesa Elionor de Castella i Lleó l'any 1319 a la capital de la Terra Alta. Aquest casament frustrat va ser un dels episodis històrics més destacats de la història de Gandesa. L'enlaç havia de servir per a unificar els regnes d'Aragó i Catalunya amb el de Castella i Lleó, però un cop celebrada la cerimònia a l'església gandesana l'infant va fugir perquè tenia vocació religiosa, amb la qual cosa el matrimoni no es va consumar i els regnes no es van unir.

L'episodi és conegut com 'La Farsa de Gandesa', base de l'espectacle que des de fa tres anys es representa a la ciutat a iniciativa del grup teatral La Farsa de Gandesa i de l'escenògraf gandesà Antonio Belart, amb el patrocini municipal.

Els actes van aplegar centenars de persones, atretes per les funcions que van tindre lloc matí i tarda a Cal Baró, al Palau del Castellà i a l'església de l'Assumpció, i per la vistositat dels vestits que van lluir protagonistes i figurants.

Els espectacles previs al casament es van celebrar a Cal Baró (cort catalanoaragonesa) i al Palau del Castellà (cort castellanolleonesa). Els infants i protagonistes de l'obra van ser els actors locals Mar Garcia i Aleix Pujol, que van ser escollits en un càsting previ. En aquests espais es van oferir durant la jornada del diumenge 16 d'octubre un total de quatre passis en cada lloc, quatre al matí i quatre a la tarda al llarg.

Les desfilades de les corts, del clergat i dels convidats al casament va ser l'acte més seguit pel públic. Aquesta desfilada va tindre lloc a les 13.00 h i a les 19.30 h pels carrers de  Miravet i del Pes Vell abans de les dos representacions del casament celebrades a l'església de l'Assumpció. 

Les escenificacions de la cerimònia religiosa del casament frustrat a causa de la fugida de l'infant van tindre lloc a les 13.30 h i les 20.00 h a l'església. Aquest acte va ser el punt culminant de la festa ja que es on cada any produeix el desenllaç de la farsa.

Cal destacar que enguany un dels actes destacats va tindre lloc el dissabte dia 15. Va consistir en un espectacle de carrer anomenat el ball del Casament Reial, que es va celebrar a la plaça de l'Església.

A la plaça del Comerç, també dissabte, es va inaugurar la tercera edició del Mercat de Productes de Proximitat, amb una vintena de paradetes de productes agroalimentaris i artesanals de les Terres de l'Ebre, els Ports i el Matarranya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada