14/7/13

El Consell Comarcal de la Terra Alta celebra el seu 25è aniversari


El dissabte 13 de juliol va tindre lloc a Gandesa l'acte commemoratiu del 25è aniversari del Consell Comarcal de la Terra Alta, presidit pel conseller de la Presidència de la Generalitat, Francesc Homs, i pel president comarcal, Carles Luz, i pel delegat del govern de la Generalitat a les Terres de l'Ebre i expresident del Consell, Xavier Pallarés.

La commemoració va comptar amb la intervenció de Jordi Duran, periodista i extreballador de l'ens, qui va  fer una glossa de la trajectòria del Consell Comarcal, titulada "Un quart de segle al servei de la Terra Alta". Seguidament es va efectuar una projecció d'un vídeo amb imatges retrospectives de la institució. Finalment va tindre lloc una petita festa al parc de la Bassa, amb una interpretació musical per part de músics de la Fatarella i un brindis amb vi de la Terra Alta.

L'acte va aplegar els expresidents de l'ens i bona part dels consellers i exconsellers que han format part del plenari al llarg d'aquest quart de segle. També s'hi van fer presents alcaldes de la comarca, representants de diverses institucions i els presidents comarcals del Montsià, Joan Martín Masdeu, i de la Ribera d'Ebre, Jordi Jardí.

El dia 9 de març de 1988 es va constituir el Consell Comarcal de la Terra Alta, en el decurs d'una sessió plenària que es va celebrar a la Llar del Jubilat de Gandesa. El primer plenari comarcal, format per dinou consellers, va elegir com a president Francesc Bové i Tarragó, aleshores alcalde de Gandesa per Convergència i Unió. Bové va ocupar el càrrec ininterrompudament fins a l'any 1999, moment en el qual va ser rellevat per Xavier Pallarès, actual alcalde d'Arnes i delegat del Govern de la Generalitat a les Terres de l'Ebre. Pallarès va romandre en el càrrec fins al 2004, moment en que va ser substituït per l'aleshores alcalde del Pinell de Brai, Pere Martí Vinaixa, qui dos anys després va cedir la presidència a Àngel Ferràs, en aquells moments alcalde d'Horta de Sant Joan. L'actual president comarcal, des de 2011, és Carles Luz, alcalde de Gandesa.

Al llarg d'aquests 25 anys, el Consell Comarcal de la Terra Alta s'ha consolidat com una institució al servei dels municipis i de la ciutadania de la comarca. Entre les actuacions més destacades de l'ens al llarg d'aquest quart de segle cal esmentar la gestió de diferents programes de desenvolupament rural finançats per la Unió Europea, com ara els programes Leader i Leader+. Des del Consell s'han impulsat projectes tan trascendentals per al desenvolupament de la comarca com el reg de la zona oriental, la creació de la Denominació d'Origen Protegida de l'oli de la Terra Alta,  de la Via Verda o del Consorci dels Espais de la Batalla de l'Ebre.

En l'àmbit del turisme, el Consell Comarcal ha impulsat i acompanyat la creació de diferents productes i rutes turístiques: la Xarxa BTT, la Ruta de la Pau, la Rura del Vi i de l'Oli, a banda de la ja esmentada Via Verda que gestiona directament des de la seua posada en funcionament la dècada dels noranta del segle passat. Actualment, el Consell Comarcal treballa amb els agents dels diferents sectors implicats en l'impuls de l'enoturisme i dels productes turistics vinculats a la valoració dels productes agroalimentaris de la Terra Alta, moltes d'aquestes actuacions  en el marc del programa Treball a les 7 Comarques.

L'acció de l'ens també ha estat significativa en el servei a les persones i a la ciutadania, mitjançant la creació d'uns serveis socials d'atenció primària dels quals la comarca n'estava mancada abans de l'any 1988. En l'àmbit cultural ha donat suport a multitud d'iniciatives de tota mena, i ha destacat en el suport a l'edició de publicacions i enregistraments musicals de temàtica terraltina. Des de fa divuit anys organitza el premi Fotogràfic de la Terra Alta, un dels més prestigiosos i amb més tradició de les Terres de l'Ebre.

Un altre dels aspectes en els quals s'ha distingit el Consell Comarcal és en l'impuls de les tecnologies de la informació i la comunicació a la comarca. A la primeria de la dècada del 2000 es va inaugurar el Telecentre, un equipament que va esdevindre un motor fonamental per desplegar una xarxa comarcal de telecentres a tots els municipis i des d'on s'ha desenvolupat un intens programa de formació en aquest àmbit.

El Consell Comarcal de la Terra Alta acull en l'actualitat una gran diversitat d'oficines i serveis a la seva seu, ubicada en un edifici de nova construcció al carrer de la Bassa d'en Gaire número 1, tals com la seu de la Comunitat de Regants de la Zona Oriental (ZOTA), el Consell Regulador de la DOP de l'oli, l'Oficina del Consumidor, la delegació de l'Oficina de Benestar Social i Família o el Servei Comarcal de Català, entre d'altres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada