4/4/13

Finalitzen les obres de rehabilitació de la Cooperativa modernista de Pinell de Brai

L'Institut Català del Sòl acaba la darrera etapa de la segona fase de
la recuperació del celler i molí d'oli del Sindicat Agrícola
Cooperatiu de Pinell de Brai per adequar-lo als nous usos culturals i
turístics.

L'actuació s'ha basat en un projecte dels arquitectes Joan Figuerola,
Joan C. Gavaldà i Jordi J. Romera i ha estat executada per
Construccions Jaén Vallés SL, amb una inversió de 191.928,12 euros amb
IVA inclòs. Els promotors del projecte són l'Ajuntament de Pinell de
Brai, La Pinellense SCCL, el Departament de Territori i Sostenibilitat
i l'Institut Català del Sòl, dins del programa de l'1% Cultural.
L'Incasòl ha finançat el 47% del cost de la intervenció i l'Ajuntament
de Pinell de Brai, mitjançant el programa LEADER, la part restant.



Les obres han consistit en la reparació dels paviments de la sala de
tines que formen part del recorregut turístic, la col·locació de les
baranes de vidre de la part executada a la fase anterior amb
l'objectiu de garantir les condicions de seguretat, la millora de la
il·luminació interior, l'enllumenat d'emergència i evacuació de la
zona de recorregut turístic, la rehabilitació de la coberta de la sala
de recepció i la substitució del sostre de formigó malmès per un nou
sostre de volta a la catalana.

L'edifici, catalogat com a Bé Cultural d'Interès Nacional, el va
començar a construir l'arquitecte Cesar Martinell l'any 1918. Consta
de 3 àmplies naus cobertes a doble vessant per teulades de fusta que
es recolzen sobre arcs el·líptics de maó vist. Aquesta estructura
d'arcs el·líptics de diafragma per a sostenir les bigues és
excepcional en aquests tipus de cellers i té una gran bellesa.

La façana de l'edifici està decorada amb un fris ceràmic de Xavier
Nogués que ha fet conegut aquest celler i on es representa la verema,
les premses del vi, els tastavins, el premsat de les olives i diverses
al·legories.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada