L'Institut Català del Sòl està executant la darrera etapa de la segona
fase de la rehabilitació del celler i molí d'oli del Sindicat Agrícola
Cooperatiu de Pinell de Brai per adequar-lo als nous usos culturals i
turístics.
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha visitat la
Cooperativa modernista de Pinell de Brai, acompanyat per l'alcalde,
Lluís Melich, i la presidenta de la cooperativa, Tere Alcon. Aquesta
actuació compta amb una inversió de 191.928,12 euros amb IVA i es
preveu que finalitzi durant el primer trimestre d'aquest any.
Es tracta de la darrera etapa de la segona fase de la rehabilitació
del celler, basada en un projecte dels arquitectes Joan Figuerola,
Joan C. Gavaldà i Jordi J. Romera i que ha estat adjudicada a
Construccions Jaén Vallés SL. Els promotors del projecte són
l'Ajuntament de Pinell de Brai, La Pinellense SCCL, el Departament de
Territori i Sostenibilitat i l'Institut Català del Sòl, dins del
programa de l'1% Cultural. INCASÒL finança el 47% del cost de
l'actuació i l'Ajuntament de Pinell de Brai, mitjançant el programa
LEADER, la part restant.
Les obres en execució consisteixen en la reparació dels paviments de
la sala de tines que formen part del recorregut turístic, la
col·locació de les baranes de vidre de la part executada a la fase
anterior amb l'objectiu de garantir les condicions de seguretat, la
millora de la il·luminació interior, enllumenat d'emergència i
evacuació de la zona de recorregut turístic, la rehabilitació de la
coberta de la sala de recepció i la substitució del sostre de formigó
malmès per un nou sostre de volta a la catalana.
L'edifici, declarat com a Bé Cultural d'Interès Nacional, el va
començar a construir l'arquitecte Cesar Martinell l'any 1918. Consta
de 3 àmplies naus cobertes a doble vessant per teulades de fusta que
es recolzen sobre arcs el·líptics de maó vist. Aquesta estructura
d'arcs el·líptics de diafragma per a sostenir les bigues és
excepcional en aquests tipus de cellers i té una gran bellesa.
La façana de l'edifici està decorada amb un fris ceràmic de Xavier
Nogués que ha fet conegut aquest celler i on es representa la verema,
les premses del vi, els tastavins, el premsat de les olives i diverses
al·legories.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada