18/10/12

El restaurador Isidre Gironès presenta les IV Jornades Gastronòmiques del Corder de la Terra Alta

El restaurador terraltí Isidre Gironès, propietari del prestigiós Restaurant Ca l'Isidre (c. de les Flors, 12, de Barcelona), ha presidit aquesta tarda l'acte de presentació de la quarta edició de les Jornades Gastronòmiques del Corder de la Terra Alta, a la Sala de Premses del Celler Cooperatiu de Gandesa, amb la presència d'un centenar de persones. L'acte l'ha encetat el president de la cooperativa gandesana, Salvador Manyà, i ha comptat també amb el parlament del president del Consell Comarcal de la Terra Alta, Carles Luz.


En el seu discurs, Isidre Gironès, propietari del Restaurant Ca l'Isidre, de Barcelona, ha explicat les característiques de la carn de corder de la comarca i la importància que té per a la restauració la qualitat de la matèria primera. Gironès ha explicat la seua vinculació amb la Terra Alta i ha lloat l'esforç que efectuen els 19 restaurants participants a les Jornades en l'actual context de crisi econòmica per oferir uns menús de gran qualitat a uns preus ajustats. També s'ha referit a les bondats del vi de la Terra Alta, als que considera com un dels millors del món, especialment l'elaborat amb la varietat garnatxa.


Un cop efectuats els parlaments, s'ha fet la foto de família dels organitzadors de les Jornades Gastronòmiques i els propietaris dels restaurants participants. Seguidament s'ha servit un aperitiu de punxades (tapes) elaborades pels restauradors presents, amanides amb oli Terraltí, de la DOP Terra Alta. Cinc cellers de la DO Terra Alta han ofert degustacions dels seus vins a tots els assistents.


Isidre Gironès, amb 58 anys d'experiència en el món de la restauració, va nàixer al municipi de Batea, concretament al poble d'Algars, si bé els seus pares eren de la Fatarella. Posteriorment es va traslladar a viure amb la seva família a residir al municipi de Benissanet (Ribera d'Ebre). L'any 1970 va fundar amb la seva esposa, Monserrat Salvó, el Restaurant Ca l'Isidre, al carrer de les Flors de Barcelona, a prop de l'avinguda Paral·lel. L'establiment aviat va esdevenir un referent gastronòmic de la capital catalana i per les seves taules han passat tot tipus de personatges del món de l'espectacle, empresaris, polítics, etc. Entre els seus clients il·lustres, cal destacar  els reis d'Espanya, els quals e l 14 de maig de 1986,  en visita oficial a Catalunya, van celebrar a Ca l'Isidre el seu 23è aniversari de noces.

Jornades del Corder

El Consell Comarcal de la Terra Alta, amb la col·laboració de l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria de la comarca, els consell reguladors de la DO Terra Alta i la DOP Oli de la Terra Alta, i amb la col·laboració del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona han preparat plegats per a aquest any 2012, des del 20 d'octubre al 25 de novembre, la celebració d'aquestes IV Jornades Gastronòmiques del Corder de la Terra Alta.

En aquesta edició s'hi han sumat un total de 19 restaurants de la comarca, els quals oferiran als seus clients uns menús especials on la base del plat principal serà la carn de corder i d'altres productes agroalimentaris de qualitat produïts a la Terra Alta, com ara el vi i l'oli, tots dos emparats per les respectives denominacions d'origen. Amb el menú podem degustar l'oli emparat per la DOP. Les persones que facin un menú de corder rebran d'obsequi un imant de nevera especialment dissenyat per a l'ocasió.

La principal novetat d'enguany és la participació de 10 establiments d'allotjament a les Jornades del Corder, els quals oferiran una rebaixa del 15% en el preu de les pernoctacions d'aquelles persones que acreditin haver consumit un menú en algun dels 19 restaurants que secunden aquesta iniciativa gastronòmica. Tot plegat contribuirà a consolidar i engrandir una activitat que any rere any aconsegueix més ressò i participació entre els veïns de la comarca, de les comarques veïnes i dels visitants en general. 

Per promocionar les Jornades i per informar els clients, s'ha editat una guia de 32 pàgines on es fa l'explicació de cadascun dels menús, dels restaurants i dels establiments d'allotjament, del preu dels àpats, etc. La publicació es complementa amb informació turística sintètica referida a les característiques de la cuina del corder, la Ruta de l'Oli i l'oferta enoturística de la Terra Alta, amb la qual cosa es vol animar els comensals a arrodonir l'àpat amb una visita a algun municipi o indret característic de la contrada.

Punxades a la Festa del Vi de Gandesa

D'altra banda, dins del marc d'aquestes IV Jornades, i continuant una iniciativa engegada l'any passat, s'ha volgut tenir en compte la tradició gastronòmica terraltina de les punxades: el petit aperitiu a base d'elements gastronòmics diversos (truita, embotits, salaons...) que hom fa a mitja tarda tot fent petar la xerrada al voltant d'una copa de vi o d'alguna beguda refrescant. Durant la Festa del Vi que se celebrarà a Gandesa del 2 al 4 de novembre es podran degustar diferents elaboracions i varietats de punxades presentades per alguns dels restaurants participants a les IV Jornades Gastronòmiques del Corder. El muntatge de l'estand de les punxades anirà a càrrec de l'empresa Masba Events Terra Alta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada