23/10/12

Bosch: ‘L’exèrcit i el Ministeri de Defensa haurien de dedicar una part ínfima dels 15.000 M€ de pressupost anual a netejar els artefactes explosius dels espais de la Batalla de l’Ebre’

L'alcalde de Corbera d'Ebre, Sebastià Frixach, els regidors de la Fatarella i Arnes, Ramon Jornet i Francesc Martínez, acompanyats del diputat republicà al Congrés, Alfred Bosch, van fer públiques ahir les iniciatives institucionals que impulsarà ERC per retirar i netejar d'artefactes explosius els espais de la Batalla de l'Ebre. L'alcalde de Corbera d'Ebre va lamentar que 'després de 74 anys de produir-se la Batalla de l'Ebre encara es trobin molts artefactes explosius i restes bèliques en aquests espais. No és admisible ni raonable pel greu perill que comporta, com ja es va demostrar amb els focs d'aquest estiu a la serra de Cavalls'. ERC presentarà una moció als ajuntaments de la Terra Alta i al Consell Comarcal de la Terra Alta per demanar que els governs espanyol i català creïn un 'Pla de detecció, neteja i eliminació de restes bèl·liques de la Batalla de l'Ebre' que actuï en els espais de la Batalla, amb especial atenció a les serres de Pàndols i Cavalls; que aquest Pla es redacti l'any 2013 i fixi un calendari d'execució, i que el COMEBE sigui part implicada en l'elaboració, la coordinació i l'execució d'aquest Pla.

 

Jornet, regidor de la Fatarella i president de la Federació comarcal de la Terra Alta d'ERC, recordava que 'va haver-hi un primer pas l'any 2010 amb el desminatge del polígon de Camposines', de 52 hectàrees, on es van trobar 600 artefactes, alguns dels quals encara actius. Jornet ha fet saber que 'els darrer any hi ha hagut algun ferit per explosió d'artefactes, com li va passar a un veí de la Fatarella en cremar rama i de la calentor li va explotar un artefacte que hi havia enterrat a sota'. Segons Jornet, netejar les 9.000 hectàrees dels espais de la Batalla de l'Ebre podria tenir un cost d'entre 300.000 i 500.000 euros, sobre la base del cost que va tenir netejar el polígon de les Camposines. El regidor d'Arnes, Francesc Martínez, va demanar que 'es treballi de manera conjunta entre tots els partits de la comarca perquè afecta tothom i està per sobre d'ideologies'.

 

El diputat Alfred Bosch va anunciar que ha enregistrat al Congrés de Diputats en format de Proposició No de Llei la moció i que presentaran una esmena al projecte dels Pressupostos Generals de l'Estat per a l'any 2013 per redactar i executar el 'Pla de detecció, neteja i eliminació de restes bèl·liques'. Segons Bosch, 'aquest no és un tema secundari, perquè hi ha motius d'urgència i seguretat  davant del risc i el perill que suposen aquestes restes; també hi ha motius d'interès històric i museogràfic, i consideracions democràtiques'. Bosch ha recordat que 'l'exèrcit espanyol és hereu d'aquell exèrcit i entenem que la seva responsabilitat és netejar-ho. Ells tenen la tecnologia, els recursos humans i els diners per fer una neteja d'aquest tipus'. Segons Bosch, 'l'exèrcit i el Ministeri de Defensa es gasten cada any uns 15.000 milions d'euros i no estaria malament que una part ínfima i minúscula d'aquest pressupost, en lloc de destinar-lo a comprar armes de matar i de destrucció, es dediqués a netejar aquella destrucció que van sembrar'.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada