11/4/12

Presentació del llibre 'Lo bordó al balcó', de Felip Fucho, sobre la tradicional romeria de Sant Francisco de la Fatarella

Aquest dissabte, 14 d'abril de 2012, a primera hora, es formarà la processó que menarà el  veïnat de la Fatarella fins a l'ermita i paratge de Sant Francisco, situat a una dotzena de quilòmetres del nucli urbà. La romeria de Sant  Francesc, o de Sant Francisco, té lloc cada any el primer dissabte després de Pasqua i és una de les tradicions més arrelades del municipi de la Terra Alta.

La romeria d'enguany comptarà amb un ingredient especial. Es tracta de la presentació del llibre de l'estudiós local Felip Fucho Lo bordó al balcó, una obra de gairebé 400 pàgines que tracta sobre la història del romiatge i de l'ermita, i dels múltiples elements de cultura popular i relgiosa que inclou. El volum, editat per Cossetània, està il·lustrat amb dibuixos i fotografies. L'acte de  presentació del volum tindrà lloc a la mateixa ermita de Sant Francisco, en sortir de missa, al voltant de les dotze del migdia, a càrrec del professor i amic de l'autor Francesc Descarrega.

El nom del llibre ve donat per un dels elements més característics de la diada: els bordons. És tradició que els romeus confeccionin  bordons durant la diada, fets  amb canyes i serga, que ajuden a recolzar els caminants. Aquests bordons, després de ser beneïts, guarneixen durant tot l'any els  balcons i finestres del poble.

Es calcula que la romeria de Sant Francisco se celebra des de fa més  de 300 anys. Segons la llegenda, es va instituir arran d'una epidèmia  que va afectar la població a la darreria del segle XVll, fet que va  provocar la construcció d'una església. Des de llavors, d'una manera o  altra, s'ha mantingut el costum de visitar l'ermita un cop a l'any,  tradicionalment per a demanar al sant aigua per als camps i bones  collites o per donar-li les gràcies si ha plogut.

Els participants al romiatge surten del poble de la Fatarella a punta de dia amb el repic  de campanes i caminen fins arribar a l'ermita, on tindrà lloc la missa  en honor al patró. Altres elements tradiconals són els balls de  sardanes o la dansada de La clavellinera, típica de la vila.  Durant el dia, els participants gaudeixen de la festa al paratge fins a l'hora de dinar pels voltants de l'ermita, compartint cants, menjar,  festa... A mitja tarda es torna a formar la processó, que altre cop  surt a peu de retorn al poble, on s'entra un cop s'ha post el sol.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada