22/2/24

Comunicat de l'Associació Poble Vell de Corbera d’Ebre

L'Associació Poble Vell de Corbera d'Ebre vol comunicar-vos la seua dissolució i el cessament de tota la seua activitat, a partir del proper dia 24/02/2024. Després de gairebé 30 anys, iniciant-se com a Patronat i des de 2012 com a Associació, la nostra tasca arriba a un punt i final. Han estat molts anys en què els veïns i veïnes i fills i filles de Corbera hem lluitat incansablement de manera voluntària i
desinteressada per la preservació d'un patrimoni únic: el Poble Vell de Corbera d'Ebre, arrasat durant la Batalla de l'Ebre en el marc de la Guerra Civil Espanyola. Hem gestionat un espai que és, sens dubte, l'emblema de la memòria històrica de Catalunya amb l'objectiu de conservar-lo, donar-lo a conèixer, enriquir-lo i dinamitzar-lo en diferents vessants. Hem aconseguit que any rere any ens visitin més
de 20.000 persones d'arreu del món i què el benefici sigui bidireccional, amb la creació de llocs de treball i àmplia repercussió econòmica en els diferents negocis de la localitat.
Els desencadenants que han portat a la dissolució de l'Associació del Poble Vell de Corbera d'Ebre per motiu de manca de relleu després de la dimissió de l'última junta, que va iniciar el seu camí l'octubre de 2022, són principalment econòmics i degut a obstacles burocràtics que les diferents administracions ens han imposat (tant de forma intencionada com no).

D'una banda, considerem que l'Ajuntament de Corbera mai ha cregut completament en el potencial del Poble Vell i ha ignorat de forma sistemàtica les nostres inquietuds, peticions, propostes i demandes. La seua inversió en recursos a l'espai ha estat pràcticament nul·la any rere any. Així mateix, tot i que el Poble Vell és un Bé Cultural d'Interès Nacional, ni la Generalitat ni el Departament de Justícia, Drets i Memòria ni el de Cultura han centrat els seus esforços en preservar-lo. De fet, la total deixadesa i les traves imposades per este darrer departament han contribuït de manera indiscutible a la degradació que l'espai ha patit en la darrera dècada; hem vist amb impotència com s'anaven esfondrant cases i edificis sense que l'administració fes res per evitar-ho, a la vegada que s'ha prohibit de forma constant a l'Associació intervenir-hi.
 
D'altra banda, econòmicament, el sosteniment de la tasca de l'Associació i dels tres llocs de feina que havia creat, s'ha vist greument compromès des de l'any 2020, quan una ordenança municipal de l'Ajuntament de Corbera va reservar al consistori el dret de llogar l'espai de l'Església Vella de Sant Pere i el Poble Vell, sense consensuar-ho amb l'ens gestor de l'espai, és a dir amb l'Associació, comunicant-ho de forma arbitrària a escassos dies i quedant-se íntegrament l'import recaptat sense repercutir ni un sol euro al Poble Vell. Este fet, de retruc, ha provocat que l'Associació no hagi
pogut donar acollida a centenars de visitants (molts d'ells amb reserves prèvies i vinguts de lluny) durant els dies en què l'espai estava llogat a terceres persones o empreses, projectant una imatge lamentable de cara a les persones usuàries.

Gràcies a la implicació de tots i totes les persones participants, que durant anys han fet tasques de forma altruista i no remunerada, hem pogut mantenir la tasca de l'Associació, així com el compromís social i de sensibilització cultural per la Pau. Cal posar en valor doncs, aquest ens associatiu, on les persones sòcies han entregat el seu temps i energia malgrat no han rebut a canvi el retorn emocional, vivencial i de creixement personal i comunitari esperat. Una situació que comporta una pèrdua irreparable que com a societat, no ens hauríem de poder permetre. El nostre camí arriba al seu final, però no ens volem oblidar tampoc de tots els col·laboradors i entitats i empreses amigues que durant estos anys també han aportat el seu temps i la seua tasca desinteressada i voluntària per aconseguir fites que fa tres dècades semblaven inabastables. Per acabar, volem posar en valor la gran tasca realitzada per les persones treballadores que ens han acompanyat durant tot este viatge i sens dubte, agraïr de cor a totes les persones que ens han visitat des de tots els racons del món. Entre tots ho heu fet possible! 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada